PERHIASAN DAN WANITA SOLIHAH
  Rasulullah SAW bersabda , '' Mana-mana wanita yang memakai kalung untuk dipamerkan kepada orang lain, maka di hari kiamat dia akan dikalungkan api neraka sebesar kalungnya itu. Dan mana-mana wanita yang memakai anting-anting untuk dipamerkan kepada orang lain maka di hari akhirat telinga digantung anting-anting daripada neraka sebesar anting-antingnya itu ''. (AnNasa'i).

Perhiasan adalah benda-benda yang membuat wanita bertambah cantik dan indah. Ada 3 jenis yang disebut perhiasan bagi wanita ;

1)pakaian
2)perhiasan 

3) Riasan  Syeikh Ibnul Jauzi menukilkan satu riwayat ; Umarah Bin Khuzaimah berkata, '' kami berumrah bersama Amir Bin al Ash. Tiba-tiba ada seorang wanita yang menjulurkan tangannya yang dipenuhi cincin emas di jari-jarinya di salah satu sudut kenderaannya. Melihat demikian Amir berkata, ketika kami bersama Rasulullah SAW sampai di sini, tiba-tiba datang banyak burung gagak, sebahagiannya berwarna biru pada kaki dan paruhnya. Rasulullah SAW bersabda,'' Jumlah wanita yang masuk syurga sebanyak jumlah burung gagak ini.''

  Sabda Rasulullah SAW, '' Di haramkan 2 benda bagi kaum lelaki di duni iaitu emas dan sutra ''. Kaum lelaki yang tidak memakainya di dunia akan dipakaikan di hari akhirat nanti.


  Pada asalnya larangan emas tersebut untuk kaum lelaki sahaja, kaum wanita dibolehkan memakainya tetapi dengan syarat iaitu '' tidak diperlihatkan kepada orang lain yang bukan mahramnya ." Memang nampak tidak masuk akal kerana tujuan perhiasan adalah untuk nampak cantik dan indah. Baik di mata pemakai ataupun di mata orang yang melihatnya. Justeru di sini letaknya intipati larangan Rasulullah SAW.


  Walaupun itu perhiasan yang dibolehkan untuk kaum wanita , tetapi sangat dianjurkan agar tidak diperlihatkan perhiasan emas tersebut kepada orang lain kecuali mahram. Kerana ianya dapat menimbulkan firnah kepada dirinya sendiri dan kepada orang lain.


  Hukum Allah dan RasulNya pasti ada hikmah dan manfaat, hal itu harus diyaqini kebenarannya oleh wanita solihah dan meyaqini juga akan manfaatnya apabila kita taat dan sangat bahaya sekiranya kita melanggarnya.
( A,ABDURRAHMAN AHMAD.)

No comments:

Jom Pakai pakaian Sunnah!

Jom Pakai pakaian Sunnah!
Allah pun Suka.(^_^)

ISTERI CERDIK YANG SOLIHAH

ISTERI CERDIK YANG SOLIHAH
Taat perintah Allah,ikut Sunnah Rasulullah Saw dan pandai mnghibur suami!(^__________^)